facebook twitter Istagram
Toroslardan yavru vatana memba suyunu
Toroslardan yavru vatana memba suyunu
1.6 milyar TL yatırımla Toroslar’ın memba suyunu 29 Ekim’den itibaren yavruvatan Kuzey Kıbrıs da içecek.
08 Ağustos 2015 , Cumartesi
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) 2050 yılına kadar su ihtiyacını karşılayacak ‘asrın projesi’nde sona gelindi. 
Dünyada ilk kez deniz altından askılı boru sistemiyle Mersin’den KKTC’ye su gönderilecek projede 80 kilometrelik Akdeniz aşıldı ve 66.5 kilometrelik hattın son borusu dün Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Kalyon İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Kalyoncu, Devlet Su İşleri (DSİ) ve KKTC yetkililerinin katıldığı törenle eklendi. 

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın İstanbul Belediye Başkanlığı kendisinin de İSKİ başkanı olduğu dönemde Kıbrıs’a su getirme projesinin gündeme geldiğini anlatan Eroğlu, “O dönemde Adalar’a su getirme projesini gerçekleştirdik. Daha sonra ‘Kıbrıs’a da su getirin’ denildi. ‘Yetki bizde olsa getiririz’ demiştik. 2005’te Cumhurbaşkanımız ‘Veysel Hoca Kıbrıs’ı unuttunuz mu?’ diye sordu. 
Böylece projeye başladık. Bu projenin mimarı Cumhurbaşkanımızdır” dedi. 7 Mart 2011’de temeli atılan proje, Dragos çayı suyunun Anamur’dan KKTC’ye denizin 250 metre altından askılı boru sistemiyle ulaştırılmasını öngörüyor.
Yazarlar

Çok Okunanlar Haberler

    Bugün çok okunan haber yok.
    Bu hafta çok okunan haber yok.
    Bu ay çok okunan haber yok.
Copyright © 2012 - 2024 Ülke Haber - Haberiniz olsun | Tüm hakları saklıdır Site içeriğindeki hiç bir materyal izinsiz yayınlanamaz.
Tasarım ve Yazılım: Web Tasarım
ayder yaylası